Hvorfor Er Der Bjerge I Norge?

Hvorfor Er Der Bjerge I Norge?

10/11/2020   

billede fra: Pixabay

Hvorfor er der bjerge i Norge? Der er bjerge, eller fjelde i Norge, som går millioner af år tilbage. Nogen mener endda, at bjergene i Norge er ældre end dinosaurerne, mens andre mener, at de er langt yngre. 

Mens bjergene i Alperne, Andesbjergene og Himalaya er skabt som følge af, at de store plader i jordskorpen er blevet stødt sammen, så er forklaringen en anden i Norge.

Derfor er der bjerge i Norge

En af teorierne er, at skabelsen af de norske fjelde blev skabt for 20-30 millioner år siden, hvor Norge menes at have lagt ovenpå et såkaldt mødepunkt mellem to tektoniske plader. 

Her menes fjeldkæden at være blevet presset op, da pladerne for Baltika og Laurentia stødte sammen. Det skulle altså være sammenstød mellem den tektoniske plade for Skandinavien og Baltikum, der er stødt sammen pladen for Nordamerika, der har skabt de norske fjelde.

Det kalder man for den kaledonske bjergkæde, som er at finde i både Norge og Skotland. Udløbet af fjeldkæden finder man helt oppe i Svalbard som det nordligste og i Appalacherne i USA som det sydligste.

En anden og yngre teori er, at de norske fjelde er rester af en ca. 400 millioner år gammel bjergkæde. Bjergkæden skulle oprindeligt have befundet sig i samme højde som nutidens Himalaya, men skulle være høvlet ned af floder og gletsjere, hvorefter den skulle være havnet i området omkring Norge, hvor det for 20 millioner år siden skulle være blevet skubbet op i sin nuværende højde.

Forskerne, norske såvel som internationale, er dog ikke enige om disse teorier.