Hvad Skal Man Se I Nordtyskland

Hvad Skal Man Se I Nordtyskland

21/11/2020   

billede fra: Tilla Rebsdorf

Nørreport - Porten til Europa

Fred nærer, ufred fortærer. Ordlyden står skrevet under Flensborgs byvåben på Nørreport, side om side med Kong Christian IV's  (1577–1648) rigsvåben med inskriptionen Regna Firmat Pietas – Fromhed styrker Kongeriget. 

Gad vide, hvor mange rejsende, der gennem årene har stået udenfor den lukkede Nørreport, og kigget op på disse to inskriptioner? Om natten blev porten lukket, og rejsende, især dem nordfra, som skulle ind til Flensborg efter mørkets frembrud, kunne banke portneren op, for at komme ind. Han boede nemlig ovenpå. Lykkedes det ikke, måtte man vente til næste dag. 

I flere hundrede år var Flensborg den største by i Hertugdømmet Slesvig-Holsten, hvor magten lå i det danske kongehus. Derfor er det ikke så underligt, at Christian IV's våbenskjold hænger på byporten side om side med byens. Netop disse to våbenskjold på nordsiden af Nørreport er noget af det ældste, du finder i grænsebyen, og det er også det mest fotograferede mindesmærke i den nordlige ende.  Byporten, hvor den står i dag, dateres til omkring 1595, og gennem årene er den blevet renoveret adskillige gang.  Også Kong Christian VII (1749–1808) havde håndværkerne i sving for at porten ikke skulle forfalde, og frem til 1796 var porten også bygrænsen. 

Men intet er for evigt, og som mange andre byer havde Flensborg også vokseværk. Der blev bygget udenfor bymurene, der mistede sin beskyttende funktion. Bymure blev pillet væk og porte revet ned, også i Flensborg, og det er da et lille under, at den gamle byport stadig står. Flere gange blev der taget initiativ til at rive den ned. Et af argumenterne var, at den var til besvær for trafikken, men andre stærke kræfter trak den modsatte vej, og derfor står Nørreport stadig. Porten er den korteste vej mellem to bydele, og selv om den kun er for fodgængere og cyklister, bliver den flittigt benyttet.  Med mellemrum forgriber graffiti-kunstnere sig med tags og andet på den hvide mur under buen, men det ryster ikke Nørreport. Den har oplevet det, der var værre.  

Vi sender et stort tak til Perlen Odense, der har støttet ovenstående indhold. Der kan du blandt mange andre ting, eksempelvis købe smykker fra Lund Copenhagen. Derfor er ovenstående indhold markeret.